Tonnin Kalat ry

Olemme Jyväskylän Lohen pesäpallojoukkueen kannattajayhdistys. Lohella on miesten edustusjoukkue, joka on pelannut 1980-luvun mestaruussarjavuosista lähtien suomensarjaa sekä Ykköspesistä, eli kolmanneksi ja toiseksi korkeinta sarjatasoa. Näin ainakin vuoteen 2023 mennessä. Seura on perustettu 1924 ja sillä on ammoisilta ajoilta mm. TUL-mestaruuksia.

Lohi tunnetaan melko omanlaisesta kotikentästään, Aina Aurinkoisesta. Kenttä sijaitsee Tourujoen varrella kaupungin koilliskulmassa, Koskenharjulla. Lohen kotikenttänä se on toiminut kautta historian. Erikoisen paikasta tekee se, että siellä ei sada koskaan. Kentänhoidollisia toimenpiteitä ei sateeksi lasketa, ainakaan kuuluttaja VeePeen mukaan.

Kannattajayhdistyksen kotipaikka on sattuneista syistä Jämsä. Nyky- ja perustaja-aktiiveista suurin osa asustelee tuolla keskisuomalaisessa paperitehdaskaupungissa. Joillain meistä on entuudestaan vahva jyväskyläläisside. Sijainnista huolimatta (tai sen ansiosta) yksi keskeinen tavoitteemme on yhdistää ja lisätä Lohen kannattajuutta ympäri Suomen. Pääpaino on toki Keski-Suomen ja Jyväskylän alue. Haluamme muutenkin olla mukana nostamassa Lohen näkyvyyttä.

Toiminnassa jokainen saa olla niin ytimessä tai niin etäällä aktiivitoimintaa kuin haluaa. Lopulta meitä kaikkia yhdistää aate, mikä tarkoittaa avointa taistelukalalogon tunnustusta sekä mahtipontisia menestyshaaveita. Näiden ajatusten pohjalta kannustamme joukkuetta niin koti- kuin vieraspeleissä siten, miten koemme sen olevan hienointa niin omasta, kuin toivoten joukkueen mielestä. Lohen kannustamiseen meidän kanssa, toivomme kaikki jäsenyyksistä riippumatta ehdottomasti mukaan. Yhdistyksen yksi perusideoista on mahdollistaa ihmisille edulliset fanimatkat Lohen otteluihin, ja sillä keinon maksimoida osallistujamäärää. Pelaajat ovat osoittaneet toimintamme olevan merkityksellistä jopa pelillisestä näkökulmasta.

Kaikella tällä tähtäämme siihen, että Jyväskylän Lohen otteluissa katsomossa on väriä ja ääntä, vastustajalla hankalaa ja Lohiperheellä mukavaa. Kausi kaudelta aina isommin. Tavoitteena on rakentaa kestävä ja Lohen näköinen kannattajakulttuuri kiinteäksi osaksi seuran identiteettiä.

Historiaa

Ensimmäisen kerran kävimme katsomassa joukkueen edesottamuksia hyvin pienellä porukalla, kesällä 2015. Mukana oli enemmän tai vähemmän jämsäläisiä, sinne muuttaneita tai heidän ystäviään muualta päin Keski-Suomea, Jyväskylä mukaan lukien. Jämsän vahvat jalkapalloperinteet kesälajeissa ovat vaikuttaneet siihen, että pesäpallon seuraaminen on ollut käytännössä mahdollista lähimmillään Jyväskylässä. Noihin aikoihin tiesimme kyllä Jyväskylässä olevan myös ylempien sarjojen pesisviihdettä, kuin missä Lohi pelasi.

Koskenharjun miljöö ja seuran yleisilme ulospäin oli vain se, mikä sai lumipallon lailla lisäämään kiinnostusta meidän tuttujen kesken. Heidän käyntejä alkoi tapahtua laajemmin Tourujoen penkereelle. Yhtäkkiä aina joku uusi tyyppi oli lähdössä mukaamme seuraamaan miesten Suomensarjaa. Lohi koettiin väkevänä juttuna, mihin ei oltu työnnetty väkinäisesti nykyajan markkinahöttöä.

Jo tuolloin joukkueesta huokui katsomoon poikkeuksellisen oloinen pelihuumori, mikä oli läsnä koko pienessä yhteisössä talkoojoukkoineen. Osalle meistä kannustaminen ääneen oli tuttua muista lajeista, osalle se oli täysin uutta. Mutta juuri tuossa ympäristössä innostavaa. Etenkin vieraskentillä huomasimme, ettei toiminta ole näin toteutettuna kovin tuttua pesispiireissä. Ainakaan tällä vuosituhannella. Vaan ihmisten reagoinnit kaikkinensa on ollut mukavaa ottaa vastaan, ja olemme saaneet siitäkin virtaa. Pikkuhiljaa huomasimme kotipeliin tullessa, että vastassa tervehtimässä on hieno yhdyskunta; oli kyseessä sitten ”jyväskyläläiskatsojat”, seuran toimihenkilöt talkoolaisineen, tai peräti joukkueen pelaajat.

Tuosta kokemuksesta on tähänkin päivään jalostunut käsite ’Lohiperhe’. Hiljalleen sympaattinen Lohi osoittautui vieläkin kiinnostavammaksi niin pelaajien kuin uusien katsojien, sekä myös median keskuudessa. Pesäpallokenttä Lohikoski-lähiössä oli pian tunnetumpi ja vastustajalle ilkeämpi kuin koskaan ennen 2000-luvulla. Tai niin meille ainakin kerrottiin, jotka emme montaa vuosikymmentä tuolla olleet käyneet.

Kaudella 2021 teimme sensaatio-Lohen perässä matkoja minibussilla ja linja-autolla. Fanimatkoille, joita monesti Tonnin retkiksi kutsumme, alkoi olla kysyntää ja näimme lisäksi suuren potentiaalin seuran jatkuvuudelle ja kehittymiselle. Se innoitti meitä perustamaan kannattajayhdistyksen, Tourujoen jalokalan aiempaakin vankemmaksi tueksi. Tässä vaiheessa muuten Seppo Väliheikille terveisiä, joka yhdistysidean tiettävästi ensimmäisenä ääneen sanoi.

Koko epävirallista taivaltamme on viitoittanut joukkueelta saatu vilpitön kiitoksen osoitus. Mukaan ääneenkannattamaan on saapunut myös aiemmin rauhalliseen, perisuomalaiseen tapaan peliä seuranneita katsojia. Tämä kaikki on motivoinut keksimään keinoja Lohen kannattajapohjan laajentamiseen entisestään. Tästä seuran ympärillä vallitsevasta positiivisesta pöhinästä haluamme ammentaa myönteisiä mausteita, ja lisätä ne keskisuomalaisen Lohisopan menestysreseptiin!


Hallitus toimintavuodelle 2022

Puheenjohtaja: Tuomo Halttunen, 040-5177365 tuomohalttunen1@gmail.com

Varapuheenjohtaja: Suvi Hyvärinen

Sihteeri: Tuukka Riihinen

Jäsenrekisteri/kirjanpito/yhteistyökumppanuus: Mika Lampinen, 040 0361982 lampismika@gmail.com

Hallituksen jäsen: Arttu Hautaniemi

Hallituksen jäsen: Petteri Leppänen

Hallituksen jäsen: Teijo Uutela

Yhdistyksen säännöt


Toimintasuunnitelma vuodelle 2022